Borvidékek bemutatása I. rész. Tokaj
Tokaji Borvidék
Nem titkolom,hogy Tokaj a kedvenc borvidékem. Sok szál fűz oda. De hogy
miért ennyire csodás? Olvassátok el! :)

A muzsikusok között Mozartról hírlett, hogy kedvelt italai közé tartozott a Tokaji, sőt
szövegírója, Lorenzo da Ponte abbé is a hódolói közé tartozott. Feljegyezték,
hogy 1786-ban, amikor a Don Giovanni szövegkönyvét írta, munka közben állandóan ott volt az asztalán egy
palack jó tokaji.
A tokaji bor kitűnőségét a Hegyalja talajának és éghajlatának sajátos
együtthatása alakította ki. Ezt az is bizonyítja, hogy számos délibb fekvésű
hegyvidéken kísérleteztek a tokaji szőlőfajták termelésével, azokat teljesen
hegyaljai módon kezelték, az ott termelt borok mégis messze elmaradtak a
hegyaljai borok mögött, de még fajtajellegük is teljesen elütő volt.
Hogy miként fejti ki a talaj
és az éghajlat itt Hegyalján e páratlan átalakító képességét szőlőfajtáinkra,
sőt az idegenből a Hegyaljára importált fajtákra is, erre többféle magyarázat
is született. Egyesek szerint a Hegyalja trachyt-rhyolit málladék
talaja a szőlő zamat anyagának képzéséhez kiválóbb mennyiségben szolgáltatja a
megfelelő anyagokat, míg mások inkább éghajlati sajátosságokkal magyarázták a
hegyaljai szőlő nagy cukortartalmát, s az abból sajtolt bor finomságát.
Valószínű azonban, hogy a két tényező együttes hatásának köszönhető, vagyis
mindkettő nélkülözhetetlen
Megjegyzések
Megjegyzés küldése