Tokaj Borrégió II:
Sárospatak
Ciróka

A 18. század
közepén, 1749 körül váltotta fel a Megyer-megit a Cziróka elnevezés, melynek
nevét az ott található növényzet után kaphatta. Első általunk ismert említéskor
és az 1784. évi szőlőbirtok összeírás alkalmával már külön létezett Alsó- és
Felső-Cziróka szőlő is.
Mád
Úrágya
Mád egyik leghíresebb dűlőjéről már 14.
századi utalást is lehet találni. Nevét onnan kapta, hogy Mád lakossága a
település nyugati oldalán fekvő hegy, markáns takarásában látták a Napot
(ahogyan a régi magyarok is nevezték az Urat) lenyugodni, azaz ágyba menni. A
talaj kvarcos, tufás, vörösagyag fedőréteggel. 20 méter mélyre leásva 30
különféle kőzetréteget tártak fel. Ez az összetettség megjelenik a borokban,
különlegesen ásványossá teszi az ízvilágot. Az ásványosság pedig a tokaji nedű
titka. Az innét származó boroknak valamivel hosszabb hordós érlelés szükséges.
Tállya
Tökös-Mály
Nevét az Abaúj vármegyei Thekes/Tekes/Thekus
nemzetség után kapta, akiknek birtokai a mai Szlovákia területén, a
Kassától délre fekvő Hernád menti településeken voltak találhatók. A
Bél-Matolai klasszifikáció nemcsak a legjobb négy tállyai dűlő közé sorolja,
hanem talajáról külön meg is emlékezik - amire alig-alig akad példa a munkában.
Neve már a XV. században feltűnik - különleges becsben tartott termőhely volt.
Tarcal
Szil-Völgy
Ez egy nyugati
fekvésű terület, amelynek talajában a lösz a domináns elem. Ezen túl azonban az
eltérő dőlésszögekből, a különböző tengerszint feletti magasságokból és a talajadottságokban
való különbségekből fakadóan nagy változatosságot mutat ez a termőhely, így a
jövőben még sok érdekes lehetőséget tartogat mikrovinifikációs kísérletek
elvégzéséhez. És persze az sem utolsó, hogy innen az egyik legszebb a naplemente
egész Tokaj-Hegyalján. A Szil-völgy 118-172 méter magasan terül el Tarcal
határában, éppen az errefelé megfigyelhető fagyhatár felett. A dűlő 6-12%
lejtést mutat nyugati-délnyugati irányba, felső részén kőteraszokat alakítottak
ki. A Tokaji-hegyre általában jellemző lösztakaró alatt itt dácittufa
található, amely sűrű riolitos hamuval keveredik, a lejtő teteje felé
haladva a löszréteg folyamatosan vékonyodik. A terület meleg, szeles (mint
látjuk majd, innen ered a neve is), a borvidék sok területével összehasonlítva
itt korábban érik a szőlő.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése