Borvidékek bemutatása II. rész - Egeri borvidék

A város és környéke híres történelmi borvidék. A lakosság csaknem 1000 éve
foglalkozik szőlő- és bortermeléssel olyan kiváló borokat termelve, mint az
Egri Bikavér, az Egri Leányka, Debrői Hárslevelű, Egri Chardonnay, Egri
Cabernet franc és sauvignon, Egri Merlot, Egri Kékfrankos és Kékmedoc. Az egri
borvidék a rendszerváltozás után rendkívül gyors fejlődésen ment át. A
szőlőültetvények területe a hagyományos és az új fajták legjobb termőhelyekre
történő újratelepítésével jelentősen növekedett (Nagy-Eged, Pajdos). A fejlett
nyugati borkultúrákban működő AOC rendszert meghonosították. Több száz közepes
és kisméretű borászat megalapításával és látványos fejlődésével a borvidék
borainak minősége jelentősen javult. A legöregebb borospincék kora a 400 évet
is meghaladja, de napjainkban is vájnak még új pincéket. Nyugodtan mondhatjuk
azt, hogy EGER A BOROK BÁSTYÁJA.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése