Tokaj Borrégió
Szegi
Poklos
A szegi Poklos bizonyíthatóan középkori
eredetű szőlőhegy. Nevét a kiváltságos uradalmi szurokfőző mesterek, az
úgynevezett poklosok után kapta, mivel e mesterség képviselői készítették
el a hordókészítéséhez szükséges szurkot. Az ő birtokukban álló szőlőterületüket
kezdték el nevezni a Poklosnak a középkorban. Talaja kék és vörös andezittel
keveredett barna erdőtalaj. Asz itt termett borok sós, ásványos ízvilága
mellett, illatban mandulavirág és pattintott tűzkő jellemző.
Sárospatak
Megyer
A sárospataki Megyer szőlőhegy, vagy dűlő
története a középkorig nyúlik vissza. Elnevezése ugyanakkor nagy
valószínűséggel összefüggésben állt a honfoglaló magyar Megyer törzzsel,
amelyből az Árpád-ház is származott. Tudniillik a mai Tokaj-Hegyalja északi
része eredendően a Megyer törzs szállásterületéhez tartozott.
A Megyer dűlő talaja színes, változékony,
erősen keveredett riolittufa, amely puha, málladékony alapot képezve kedvez a
magas beltartalmú borok készítésének. Itt hűvösebb a klíma, kevesebb a
napsütéses órák száma, csakúgy, mint a páratartalom, ezért a szőlő itt későbben
érik és lassabban aszúsodik. Az itteni klíma és talajadottságok elsősorban a
száraz borokhoz való alapanyag készítésére hatnak kedvezően.
Tarcal
Vinnai
A tarcali Mézes-málon fekvő Vinnai nevét a
Zemplén vármegyei Vinnai köznemesi családról kapta. De nevezték egyszerűen csak
Nagyvinnainak is. Kevéssé ismert szőlőterület. Viszonylag későn 1707-ben került
először említésre, mint dézsmaszőlő, azaz bortized fizetésére kötelezett
szőlőterület. Ekkor II. Rákóczi Ferenc jószágigazgatója, Krucsay Márton a
fejedelem parancsára összeírta hegyaljai szőlőket, a felsorolt szőlőterületek
között szerepelt a tarcali Vinnai szőlő. A 18. században a Lónyay család
birtokában állt. Sőt Vinnai a 18. században Vénmálként, vagy Vénmájként is
nevezték.
Talaja morzsalékos,
köves löszön kialakult, erodált barna erdőtalaj, riolit alapkőzettel.
Mád
Nyulászó
A Mádtól keletre elterülő, összesen 57 hektár
területű Nyulászó az első mádi dűlő, ami a 37-es útról a település felé
lekanyarodva a szemünk elé ötlik. A kb. 130-200 méter tengerszint felett
magasságban elterülő Nyulászó tulajdonképpen a Szent Tamás folytatása, így a
két dűlő földtani szerkezete sok hasonlóságot mutat. A zeolitot leszámítva
a Zemplénre jellemző szinte minden vulkanikus kőzet (kvarcit, andezit,
riolit...) fellelhető itt, az alapkőzetet vas-oxidban gazdag vastag barna
erdőtalaj, sárga agyagréteg és kevés kőtörmelék
borítja. A délkeleti-déli-délnyugati tájolású dűlő mádi
viszonylatban meleg termőhelynek számít, így jellemzően korán
kezdődik a szüret. A Nyulászó borairól azt mondják, fiatalon általában
illatosak, kedves, behízelgő és barátságos arcukat mutatják, majd idővel
egyre markánsabban megjelennek bennük a sós, minerálisnak mondott jegyek.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése