Egri borvidék


Egri borvidék körzetei és borvidéki településeinek ismertebb termőhely (dűlő) megnevezése:
Egerszalók
Magyalos-dűlő[6]
Egerszalók északi részén található, talaja vulkáni riolittufa, melyet mély, kötött, agyagban gazdag talaj fed. A 2,9 hektáron elterülő, dél-délkeleti kitettségű dűlő legmagasabb pontja kb 230 méter.
Szőlőfajták: kadarka, kékfrankos, merlot. Tőkeszám: 6200 tő/hektár.
Paptag-dűlő[6]
Egerszalók központi részén elhelyezkedő birtok, talaja vulkáni riolittufa, melyet mély, kötött, agyagban gazdag talaj borít. A tető déli és délnyugati fekvésű, területe: 5,1 hektár.
Szőlőfajták: pinot blanc, chardonnay, rajnai rizling, viognier, pinot noir, menoir, merlot, kékfrankos, syrah, cabernet franc. Tőkeszám: 6200 tő/hektár.
Ferenc-hegy-dűlő[6]
A Ferenc-hegy Egerszalók egyik jelképes dűlője, mely 3 hektáron, kb. 240 méteres tengerszintfeletti magasságon helyezkedik el, kitettsége kelet-délkeleti. Talaja vulkáni riolittufa, melyet tápanyagban szegény, vékonyabb termőréteg fed.
Szőlőfajták: pinot noir, chardonnay, kékfrankos. Tőkeszám: 6200 tő/hektár.
Kovászó-dűlő[6]
A dűlőt borító talaj hasonló a Ferenc-hegyéhez, vékony termőrétegű, agyagos és szikár. A 0,3 hektáron elterülő fennsík enyhén észak felé fordul, tengerszintfeletti magassága kb. 220 méter. Szőlőfajták: chardonnay. Tőkeszám: kb. 10 000 tő/hektár.
Boldogságos-dűlő[6]
Egerszólát területén egy 13 millió éves riolittufa-ömlés található, melyben a középső miocénban lerakódott kavics és szárazföldi agyagréteg rétegződés is megfigyelhető. A tufás altalajt vékony, agyagos termőréteg fedi. A dél és délkeleti fekvésű dűlő legmagasabb pontja kb. 220 méter, területe 5,3 hektár.
Kis-Eged-dűlő[6]
Eger térségében található, keleti fekvésű dűlő, területe 0,8 hektár. Oligocén mélytengeri képződményekre, kiscelli agyagra és egri agyagmárgára rétegződik az enyhén savanyú, meszes, palás, tufás, humuszban szegény és ásványban gazdag talaj.
Szőlőfajták: pinot noir, furmint. Tőkeszám 6-8000 tő/hektár.
Nagy-Eged-hegy-dűlő[6]
Nagy-Eged hegy az Egri borvidék emblematikus termőhelye. Az Eger térségében emelkedő hegy alapkőzete - a borvidéken egyedülálló módon -, nem riolittufa, hanem szürke triászkori mészkő. Erre mészmárga alapú sárgásfehér üledék, a nummulitesz mész rakódott le, mely ma a Nagy-Eged-hegy legjellemzőbb altalaját adja, fedőtalaja sekély rendzina talaj. A 6,5 hektáron elhelyezkedő dűlő egyedi mikroklímával rendelkezik. A szinte merőlegesen beérkező napsugarakat a sziklás mészkőtalaj visszaveri, több fokkal melegebb hőmérsékletet hozva létre a talaj felszíne felett. Korai tavasz jellemzi. A meredek, déli lejtők és a sekély talaj miatt a csapadék viszonylag hamar leérkezik, így a hegyoldal száraznak mondható.
Szőlőfajták: kékfrankos, kadarka, csóka, pinot noir, syrah, merlot, chardonnay, furmint. Tőkeszám 6200-10 000 tő/hektár.
Nagy-Eged-dűlő
A Nagy-Eged-hegy alsó részén, a hegy „szoknyáján” terül el az 5 hektáros birtok. Különleges, mészköves kőzetét gazdagabb humusztartalmú feltalaj borítja.
Szőlőfajták: kékfrankos, merlot, cabernet franc, hárslevelű, sauvignon blanc. Tőkeszám: 4000 tő/hektár.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések